Tips
Gott till glöggminglet i advent
Värmande glögg, goda tilltugg och tända ljus – advent bjuder på många tillfällen att träffas. Gör det enkelt! Här är tips till mingelbjudningen.
Duka upp en inbjudande buffé med dryck, plockmat och pepparkaka som avslutning. Gör fint med julens vackraste blommor. Välj till exempel magiska adventsplanteringen Midvinterfest eller olika röda snittblommor i småvaser. Julfina sorter är nejlika, hypericum, ilex, skimmia eller anemon, som du kan kombinera med eukalyptus, kvistar av tall och mjuken.
Glad advent!
Alkoholfri äppelglögg
DU BEHÖVER
1 l äppelmust
2 msk honung
2 kanelstänger
1 tsk kardemummakärnor
3–4 stjärnanis
1 tsk hel kryddnejlika
25 g färsk ingefära, hackad
2 clementiner, klyftade
Till dekoration
Skivad clementin
Kardemummakapslar
Stjärnanis
Kanelstång
GÖR SÅ HÄR
- Koka upp äppelmust, honung, kanelstänger, lätt krossade kardemummakärnor, stjärnanis, nejlikor, hackad ingefära och clementinklyftor. Sjud lätt under lock i ungefär 20 minuter.
- Häll äppelmusten genom en sil och häll upp den i en fin karaff eller kanna som du tycker om. Tillsätt clementinskivor, kardemummakapslar, stjärnanis och kanelstänger för dekoration.

Heta kryddmandlar
DU BEHÖVER
3 dl sötmandel, skållad
2 msk olivolja
1 tsk kanel
1 tsk strösocker
1 tsk salt
2 krm chilipeppar
2 krm paprikapulver
Färsk rosmarin
GÖR SÅ HÄR
- Rosta mandlarna i en torr stekpanna.
- Tillsätt olivolja och strö på kryddblandningen, lite i taget. Skaka pannan. Stek tills färgen är gyllene.
- Låt svalna på bakplåtspapper. Toppa med rosmarin.

Fikon fyllda med ädelost
DU BEHÖVER
Färska fikon
Valnötter
Ädelost
GÖR SÅ HÄR
- Skär ett kryss över fikonets topp så att det öppnas.
- Smula ädelost i fikonen.
- Toppa med valnötter.

Saftig pepparkaka med snövit glasyr
DU BEHÖVER
Till kakan:
100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl gräddfil, filmjölk eller youghurt
3 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
1 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
Till glasyren:
2 dl florsocker
1 ½ msk vatten
Topping:
2 msk frysta lingon
GÖR SÅ HÄR
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form.
- Smält smöret och låt svalna.
- Vispa socker och ägg pösigt. Tillsätt det smälta smöret.
- Rör ner gräddfilen eller motsvarande.
- Sikta ner mjölet blandat med kryddorna och bakpulvret medan du rör.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40–45 min.
- Ta ut kakan och låt svalna en stund innan den stjälps upp på ett galler.
- Gör glasyren genom att blanda florsocker med vatten tills den får bra konsistens.
- Ringla glasyren över kakan och toppa med frysta lingon.
